05.03.2019 13:59

Jiří Havelka je v "Síni slávy" TK Milo Olomouc

Na včerejší valné hromadě se rozrostla "Síň slávy" našeho klubu o dalšího člena - Jiřího Havelku. Jirku jsme ocenili pro jeho hráčské a trenérské úspěchy i pro jeho setrvalou přízeň a pomoc klubu. Srdečně mu přejeme mnoho dalších příjemných tenisových zážitků strávených na dvorcích našeho klubu!

(z finále turnaje v Ostravě v r.1974 proti Ivanu Lendlovi)

 

Vlastní tenisový životopis Jirky Havelky:

S tenisem jsem začal v roce 1968 v Šumperku v klubu TJ LP Šumperk. Jedním z mých prvních a pro mě nejdůležitějších trenérů byl pan František Čech, který ještě nedávno v roce 2016 získal titul veteránského mistra Evropy. V žákovské kategorii ml.a starších žáků jsem vyhrál několik celostátních turnajů jak ve  dvouhře, tak i čtyřhře. Mým deblovým partnerem byl nejčastěji Ivo Werner, pozdější trenér Petra Kordy. Často jsem hrál i proti Ivanu Lendlovi, např. finále celostátního turnaje starších žáků na NHKG v Ostravě nebo ve finále čtyřhry v Praze na Vyšehradě Nejlepší umístění na celostátním žebříčku bylo: v mladších žácích 18. místo a ve starších žácích 29. místo. V kategorii dorostu stojí za zmínku v roce 1978 výhra na celostátním turnaji v Jihlavě a vítězství ve čtyřhře na krajském přeboru spolu s Pavlem Gerlou. Nejlepší umístění z dorostu bylo 40.místo. V tomto roce jsem hrál poprvé i II. ligu za TJ LP Šumperk. V roce 1979 jsem odešel na vojnu do Prahy a  hrál 2 roky za Duklu Praha také II. tenisovou ligu. Během vojenské služby jsem si udělal i trenérskou licenci III. třídy a později i II. třídy. Po návratu z vojny jsem od roku 1981-1985 hrál dále v Šumperku II. ligu a trénoval mládež. S individuálními turnaji jsem se v roce 1985 rozloučil vítězstvím na „Slováckém sůdku“ v Uherském Hradišti.

V novém klubu TJ MILO OLOMOUC jsem působil od podzimu 1985 jako hrající trenér II. ligy a mládeže. Mezi mé nejlepší žákyně patřily Katka Zichová a Alenka Ječmínková, které byly obě v kategorii ml. žákyň do 10.místa v celostátním žebříčku. V roce 1990 jsem si asi jako jeden z prvních po revoluci „otevřel“ na Tabulovém vrchu na asfaltových dvorcích tenisovou školu pro 24 dětí. V r. 1992 jsem odešel trénovat do Německa. Novým klubem se pro mě stal TC Sulzbach-Rosenberg u Amberka. Za tuto příležitost vděčím Jirkovi Přinosilovi (trenér v Amberku pocházející z Olomouce) a panu Jaroslavu Jelínkovi, který v tomto klubu hrával o víkendech seniorskou ligu.

Trénoval jsem všechny od dětí po seniory. Po návratu z Německa jsem od jara 1994 do podzimu trénoval Adrianu Gerši, která se po několikaměsíční přestávce chtěla k tenisu vrátit. Spolupráce byla výborná a návrat Adriany byl úspěšný. Vyhrála během r. 1994 jeden mezinárodní turnaj s dotací 10.000 USD a na dalších dvou byla v semifinále. Během léta se dostala z pozice bez umístění na WTA na pozici do 300. místa.

Od podzimu 1994 hraji tenis už jenom pro radost a pracuji jako pojišťovací makléř.

Tenis pro mě navždy zůstane nejoblíbenějším sportem.

Jiří Havelka

 

Z tenisového alba Jirky Havelky:

 

z vyhlášení vítězů turnaje na NHKG v Ostravě (Ivan Lendl,Jiří Havelka,Laco Somogyi a Gabriel Bognár)

 

z vyhlášení vítězů z CT v Hodoníně (Kotbauer, Hajman, Werner, Havelka, Hanuš, Březina

 

z vyhlášení vítezů z CT v Zábřeze na Moravě (Štěbra, Havelka, Werner, Pavelec)

 

po utkání v Mariánském údolí

 

před finále čtyřhry na Vyšehradě  (Havelka, Šplíchal, rozhodčí a Lendl, Bognár)

 

družstvo II.ligy TJ LP Šumperk r.1983

 

nástup účastníků juniorky do 21 let v Šumperku

 

letáček k náboru žáků do mé tenisové školy

 

tenis si užívám i v tomto věku- z turnaje České pojišťovny v Ostravě v r.2005

 

TC Sulzbach-Rosenberg fotka z mého působení v Německu

 

 

—————

Zpět


Kontakt

TK Milo Olomouc

Na střelnici 37
779 00 Olomouc


Nafukovací hala v areále 1:
772 721 581
(rezervace)

Správce v areálu I:
772 721 580

Správce v areálu II:
772 721 581

Badminton:
728 071 720

Telefon na účetní:
776 679 095