27.10.2015 22:35

Práce s mládeží v r. 2015

Vážení členové TK Milo Olomouc,

dovolte mi, abych se jako každý rok ohlédl za právě skončenou letní sezónou a připomněl a okomentoval soutěže, akce a události, které se v roce 2015 v našem klubu udály. Přestože zde bude řeč pouze o práci s dětmi a mládeží, uvidíte, že jsme se my ani děti rozhodně nenudili. Ale posuďte sami…

Vše začalo již v dubnu, kdy jsme se vydali na soustředění do Chorvatska. Akce, kterou výborně zorganizoval Vojta Častulík, se zúčastnilo 17 dětí a 9 dospělých. Přestože nám nepřálo počasí, výborně jsme potrénovali a naladili formu na dlouhou a náročnou sezónu. Kromě trénování se nám podařilo utužit i partu a v euforii vznikl vítězný pokřik „My jsme Milo, kdo je víc, neprohrajem nikdy nic“, který jsme si vždy s chutí zakřičeli po každém vítězném utkání během sezóny. Po návratu z Chorvatska jsme přešli plynule z haly ven a měli ještě 14 dnů na přípravu před soutěžemi družstev.

Všichni víme, že situace byla letos pro všechny závodní hráče – stejně jako pro všechny ostatní členy klubu – složitější, neboť areál 2 procházel rekonstrukcí. Nezbytné sparingy bohužel nebyly možné, protože kapacita kurtů je prostě neumožňovala.

Výsledky družstev byly ale výborné a myslím si, že příští rok, ale i v období dalším, budou těžko k překonání.

Každý víkend jsem byl minimálně u dvou zápasů přítomen a družstvům aspirujícím na postup jsem se snažil být co nejvíce nápomocen. I když bylo někdy nutno i zvýšit hlas, musím všechny hráče pochválit za předvedené výkony, na které bylo radost se dívat.

Nevím, které družstvo bych měl uvést jako nejúspěšnější, ale začnu přece jen mladšími žáky „A“. Hráli totiž nejvyšší možnou soutěž a skončili na fantastickém 3. místě!!! Samozřejmě víme, že tato generace je mimořádně silná a jejich výsledky nás nepřekvapují.

Obrovskou radost nám udělali nejmladší reprezentanti našeho klubu. V kategorii minitenis (děti do 7 let) skončili v soutěži, která je pořádána turnajovou formou, druzí a pátí. Jak na prvním, tak na druhém turnaji prohráli pouze s jedním týmem!!! V této kategorii (jako jediné) nejsou týmy řazeny do skupin podle výsledků minulých let, ale hrají „všichni proti všem“. To znamená, že se mezi sebou utkávají skutečně aktuálně nejlepší hráči. O to víc nás těší výsledky tohoto družstva, které se rekrutovalo výhradně z dětí z naší tenisové školičky!

Tato dvě družstva (tedy mladší žáci „A“ a minitenisté) hrála nejvyšší soutěže, a neměla tedy kam postoupit. U ostatních družstev jsme měli reálnou šanci na postup u tří týmů. Doufal jsem, že by mohlo postoupit áčko babytenistů (děti ve věku 8-9 let), starší žáci „A“ a dorostenci. Babytenisté roli favorita splnili beze zbytku a postoupili bez jediné prohry. Příští rok budou tedy hrát nejvyšší možnou soutěž. Jsem přesvědčen, že se dočkáme výborných zápasů, protože zde máme velice talentované naděje.

Roli favorita potvrdil i dorost, který rovněž postoupil suverénně bez jediné prohry. Dorostenecké družstvo bude hrát příští rok druhou nejvyšší soutěž.

Třetím koněm na postup bylo družstvo starších žáků A. Páteří tohoto mladého družstva jsou mladší žáci našeho áčka. Tak mladý tým měl přesto reálnou šanci postoupit. Štěstí nás ale opustilo hned při losu. Nejtěžší soupeř TK Precheza Přerov „B“ nám totiž vyšel až na poslední zápas a stalo se to, čeho jsem se obával hned po losu. Přerovské áčko vyhrálo svou soutěž tak suverénně, že si mohlo dovolit prohrát poslední zápas, a posílilo tak své béčko. Zápasy to byly opravdu výborné a napínavé, ale bohužel nám to o fous nevyšlo. „Nepostup“ mrzí o to víc, že skoro všichni naši hráči mohou hrát v kategorii staršího žactva i příští rok. V současné době však probíhají právě s Přerovem jednání o přenechání nejvyšší soutěže nám, protože přerovské áčko tuto soutěž již hraje.

Mladší žáci „B“ uhájili druhou nejvyšší soutěž, když v posledním rozhodujícím zápase zvítězili 5:4, přestože po singlech prohrávali již 2:4. O to větší pak samozřejmě byla euforie z vítězství! Starší žáci „B“ v nové soutěži překvapivě bojovali dokonce o postup, ale postup nám nakonec těsně unikl. Béčka minitenistů a babytenistů hrála v poklidném středu tabulky.

Z výše uvedeného výčtu je patrné, že jsme ve všech věkových kategoriích (od minitenisu po starší žactvo) nominovali dvě družstva („A“ a „B“). Příští rok chceme postavit i béčko dorostu. To nás velice těší, protože v tomto věku mají mladí často už jiné zájmy a kategorie dorostu obecně řídne.

V průběhu soutěže družstev proběhla na tenise spousta oslav vítězství a oslav narozenin hráčů. Jsme velmi rádi, že děti a mládež získávají k Milu vztah a cítí se zde dobře.

Naši závodní hráči se samozřejmě nenudili ani o prázdninách a vrhli se na turnaje jednotlivců. V kategorii nejmladších (tedy minitenisu) se nejvíce vedlo Julii Paštikové, která se na jediném minitenisovém turnaji, který odehrála (jinak hrála už babytenis), umístila na výborném 3. místě. Byl to turnaj pořádaný naším klubem a úspěch to je opravdu veliký, protože turnaje se účastnili i nejlepší Prostějováci, kteří na podzim suverénně vyhráli MR družstev.

V babytenise náš nejlepší hráč Adam Stejskal pravidelně obsazoval místa „na bedně“, přestože bude věkem babytenista i příští rok! Jeho největším úspěchem bylo finále v Přerově na Precheze. I u Adámka platí, že se směle měřil s nejlepšími dětmi z Prostějova. Slibných výsledků dosahoval i další náš babytenista Tomáš Mohapl. Adam, Tomáš a Julie budou tvořit kostru babytenisového družstva i příští rok a jsme velmi zvědaví, jak se těmto dětem povede v letos vybojované nejvyšší soutěži.

Jak už bylo řečeno, letošní mladší žáci byli chloubou Mila. Jména Častulík, Machala, Krahulíková, Kvapil, Kulhánková, Koišová jsme mohli vídat na předních příčkách turnajů i vyšších kategorií! Zde jsou nejlepší výsledky našich hráčů na turnajích kategorie A nebo B:

Terezka Krahulíková byla 1x ve finále čtyřhry na turnaji kategorie „B“.

Marek Častulík byl 1x ve finále čtyřhry a 1x v semifinále dvouhry na turnaji kategorie „B“.

Martin Machala se jednou probojoval do finále čtyřhry na turnaji kategorie „B“.

Ve starších žácích se dařilo Radkům Divilovi a Večerkovi, Radku Divilovi především ve čtyřhře, kde vyhrál čtyři turnaje kategorie C.

Ve starších žačkách byla Valentýna Paštiková ve finále turnaje kategorie B ve dvouhře, které bohužel kvůli úpalu neodehrála. Vyhrála také dvě kola na turnaji kategorie A, vyhrála čtyřhru na turnaji kategorie B a jednou byla na turnaji kategorie B ve finále.

Samozřejmě naši hráči hráli i spoustu turnajů kategorie C, na nichž se často dostávali mezi nejlepší.

Stejně jako žáci ani dorostenci o prázdninách nezaháleli a odehráli spoustu kvalitních utkání. Jedná se však o velice mladé hráče, kteří jsou dorostenci teprve prvním, maximálně druhým rokem a hráli zatím turnaje kategorie C. Přesto jména jako Zacharopulos, Gofroj, Miler, Večerka, Přecechtělová mají v budoucnu potenciál hrát úspěšně i turnaje kategorie B.

Práce s mládeží však zdaleka neznamená jen závodní tenis. Již třetím rokem běží naše tenisová školička pro nejmenší. Velice mě těší, že počet dětí neklesá a drží se zhruba na padesáti!

Ani minulý rok na podzim ani letos na jaře jsme totiž nepořádali tradiční nábor. Nebylo to z naší neochoty nebo lenosti, ale z důvodu rekonstrukce zadního areálu, a tudíž snížené možnosti trénování. Na tomto místě bych rád poděkoval všem členům klubu za pochopení a trpělivost s tréninky mládeže na předním areálu v jarním období. Odměnou nám jsou kompletně zrekonstruované dvorce na zadním areálu.

Během prázdnin jsme uspořádali turnaje v minitenisu a babytenisu, turnaje mladších žáků, mladších žaček, starších žáků a starších žaček. Konaly se i tradiční prázdninové kempy. Jeden z kempů byl čistě pro závodní hráče, kteří měřili své tenisové dovednosti nejen mezi sebou, ale i se zkušenějšími členy našeho klubu. Tato akce se ujala a těší se na ni myslím všichni bez ohledu na věk. Zakončení tohoto kempu proběhlo na bazénu a opět utužilo už tak dobrou partu.

Další dva kempy byly pořádány pro mladší děti, které tenisové zkušenosti teprve sbírají. Rád bych poděkoval Petru Kotsopoulosovi a jeho mamince, kteří pro nás výborně vařili. Samozřejmě děkuji ale všem, kteří pomáhali tyto kempy organizovat. Kromě spokojenosti dětí, se nám podařilo i poměrně zajímavou částkou podpořit klubovou kasu.

Koncem června jsme se však dozvěděli nepříjemnou zprávu, totiž že nafukovací hala u STK nebude v zimě k dispozici. Pro nás je to velká komplikace, protože jsme tam v minulých letech odehráli mnoho tréninkových hodin (trénovala tam kompletně naše školička) i pořádali turnaje.

Největší část tréninků naší školičky, na níž nám samozřejmě velmi záleží, letos proběhne v nově zrekonstruované hale naší TJ. Do budoucna je však třeba uvažovat o nové nafukovací hale, která by umožnila našim závodním hráčům v dostatečné míře trénovat i v zimě.

Na jaře 2016 budeme moci využívat dva nové minitenisové kurty, ale hlavně novou tréninkovou zeď. Jsem tomu velice rád, protože tréninková zeď je důležitou součástí tenisové přípravy. Když jsem letos na jaře trénoval v našem areále 1 na kurtu č.1, tedy přímo vedle tréninkové zdi, byl jsem velmi potěšen, že zde prakticky bez přestávky trénovali mladí i starší, a dokonce se často i čekalo, až se uvolní místo!

Na závěr bych rád poděkoval všem, co nám jakkoli pomáhají. Nebudu nikoho jmenovat přímo, ale velké díky patří sponzorům, trenérům, vedoucím družstev, organizátorům turnajů a samozřejmě rodičům.

Ivo Paštika

šéftrenér TK Milo Olomouc

—————

Zpět


Kontakt

TK Milo Olomouc

Na střelnici 37
779 00 Olomouc


Nafukovací hala v areále 1:
772 721 581
(rezervace)

Správce v areálu I:
772 721 580

Správce v areálu II:
772 721 581

Badminton:
728 071 720

Telefon na účetní:
776 679 095